Arbetsintervju vanliga frågor

En arbetsintervju/jobbintervju/anställningsintervju kan vara stressande och kännas jobbig. Är du väl förberedd och har övat ordentligt på dina svar efter de vanligaste jobbintervjufrågorna har du antagligen ingenting att oroa dig för och intervjun kommer att gå galant. För att du ska ha en bra chans att gå vidare i rekryteringsprocessen har vi förberett en guide till dig med de 10 vanligaste intervjufrågorna. Du får tips på vad ditt svar skall innehålla och även exempel på bra svar på frågorna. Med JobTestPreps förberedelse kommer du klara arbetsintervjun och få jobbet. 

Hej! Jag heter Sara och är produktansvarig hos JobTestPrep Sverige. Har du frågor om intervjuer eller intervjufrågor kan du kontakta mig.

10 vanligaste intervjufrågorna

Här är de 10 vanligaste frågorna som en blivande arbetsgivare ställer under en arbetsintervju. Vi ger tips på hur du skall svara för att imponera mest: 

1. Berätta om dig själv!

Vad är intervjuaren ute efter? 

Det din eventuella blivande arbetsgivare syftar på med att du ska berätta om dig själv är inte nödvändigtvis din livshistoria, utan mer om hur du är som person, vad du tar med dig från dig själv till jobbet, vad du gör idag, vad dina drömmar är och hur jobbet du söker kommer leda dig dit. 

 

Exempel på svar: 

Jag har en utbildning inom företagsekonomi och har arbetat som konsult tidigare. Jag är sportig, glad, ambitiös och kommer bra överrens med mina kollegor och jag ser ett jobb hos er som en chans att utvecklas, lära mig nya saker men fortfarande med möjlighet att använda min utbildning och erfarenhet. 


2. Vad är dina styrkor?

Vad är intervjuaren ute efter? 

Här gäller det att välja styrkor som passar in med rollen. Du behöver absolut inte ge en lång lista på saker du är bra på, utan välj 1-2 saker som verkligen kan bidra till teamet, till tjänsten och företaget och som du kan sälja in och visa dig i så god dager som möjligt. 

 

Exempel på svar: 

Jag är väldigt målmedveten och drar mig inte för att jobba så mycket som behövs för att uppnå målen med ett projekt. Jag tycker även om utmaningar. T.ex. tog jag initiativ till att omorganisera databasen för dokumentation av kundprojekt på en tidigare arbetsplats. 


3. Vad är dina svagheter?

Vad är intervjuaren ute efter? 

Tala om något som du är medveten om att du behöver förbättra och berätta om hur du arbetar med att förbättra detta. Se till att inte låta för självnegativ men du vill ändå visa att du har självinsikt och vet att du inte är perfekt. Det finns ju alltid utrymme för förbättring. 

 

Exempel på svar: 

Något jag försöker bli bättre på är att fokusera endast på det projekt som behövs för stunden. Då jag är väldigt ambitiös och målmedveten kan jag ibland engagera mig i för många saker på en gång. 


4. Varför vill du jobba hos oss?

Vad är intervjuaren ute efter? 

Här har du ytterligare en chans att sälja in din motivation att arbeta just på det här företaget i den tjänsten du intervjuas för. 

 

Exempel på svar: 

Jag har hört mycket om företaget och har länge velat ha chansen att jobba här. När den här tjänsten annonserades ansökte jag såklart då jag anser att jag har mycket att ge och tjänsten verkar som skräddarsydd för mig. 


5. Var ser du dig själv om 5 år?

Vad är intervjuaren ute efter? 

Självklart vill arbetsgivaren här höra att du är dedikerad till att utvecklas och växa i rollen hen eventuellt kommer anställa dig i. Du behöver inte ge ett jättelångt svar och du får ha drömmar och framtidsplaner, men arbetsintervjun är ju för en viss tjänst och du måste visa att du är redo att ge den tjänsten ditt fulla engagemang. 

 

Exempel på svar: 

Om fem år ser jag mig som en ledande expert i branschen. Jag har som mål att utvecklas och växa inom företaget samtidigt som jag hjälper företaget att växa och ger råd till kollegor m.m. 


6. Hur hanterar du stress och press?

Vad är intervjuaren ute efter? 

Stress och press kan vara skrämmande och låta som endast negativt, men det kan ofta vara positivt och hjälpa till med resultatet för att man känt press. Den positiva typen av stress är vad du bör fokusera på. Viktigt att få fram är att även när det blir stressigt kan du får saker gjorda tack vare dina goda organisationsförmågor, o.s.v. Ge exempel på en situation då du uppnådde målen på ett bra, strukturerat sätt trots stress eller tidspress och på hur du vanligtvis reagerar på stress och försöker minska stressen i ditt liv. 

 

Exempel på svar: 

Förut blev jag ofta stressad av deadlines och av att behöva prestera men nu har jag hittat olika sätt att minska stressen i vardagen och på jobbet. T.ex. tar jag alltid några minuter att samla mig, en kort paus kan vara välbehövlig och ge mycket. Jag tränar på fritiden - promenerar eller simamr och försöker på så sätt omvandla stressen till god energi så att jag istället för att känna mig pressad låter stressen och pressen påverka mig positivt och jag ser det som en putt i rumpan, en metod att få klart det jag behöver i tid. 


7. Kan du berätta om ett problem du har stött på på jobbet och hur du hanterade situationen?

Vad är intervjuaren ute efter? 

Målet med den här frågan är för arbetsgivaren att höra hur du löser problem och att du kan ta initiativ till att förbättra en jobbig situation, eller åtminstone göra det bästa av situationen. Här är det viktigt att ge konkreta exempel och det kan komma följdfrågor, så förbered dig på den här frågan, den kommer nästan alltid under jobbintervjuer. 

 

Exempel på svar: 

På mitt förra jobb var det ett visst team som aldrig mötte deadlines och nästan alltid fick göra om det de hade skapat för att det inte passade hur vårt team använde produkten. Tillslut tog jag initiativet till att ha ett möte med det teamet och förklara hur vi jobbar, vad vi gör och vad vi behöver. Från mötet kom många bra saker och vi utarbetade en arbetsmetod med ett dokument och ett kort möte för att gå igenom dokumentet för att alla skulle förstå varandra innan produktionen startade. Det hjälpte oss mycket och det hjälpte det andra teamet som inte behövde göra dubbelt arbete som tidigare. 


8. Vad skulle du säga är din allra största framgång?

Vad är intervjuaren ute efter? 

Här har du din chans att skina. Du behöver inte skämmas för att ha presterat bra. Självklart luktar skryt illa men målet med frågan är att höra hur du tar initiativ och att du kan prestera bra. 

 

Exempel på svar: 

På två månader dubblerade jag en av våra produkters inkomst. Inkomsten och prestandan har sedan dess förbättrats ännu mer. 


9. Varför ska vi anställa just dig?

Vad är intervjuaren ute efter? 

Här är ytterligare en chans att presentera dig själv i god dager, att lyfta fram dina förmågor och din personlighet, vad du vill uppnå med rollen och att du är dedikerad till att arbeta på företaget i den tjänst du söker. Var ärlig och spä inte på för mycket men se till att de vet att du är kompetent och kapabel. 

 

Exempel på svar: 

Jag har ett analytiskt tankesätt, jag arbetar bra i grupp och kommer bra överrens med mina kollegor. Jag har all den erfarenhet som krävs och jag ser fram emot att växa i rollen. 


10. Har du några frågor till oss?

Vad är intervjuaren ute efter? 

Det är viktigt att tänka på att en arbetsintervju är en två-vägs-process. För att du skall låta intresserad är det viktigt att du ställer frågor om arbetsplatsen och om företaget. Få det inte att låta som att du inte alls vet något om arbetssätten och företagsmålen, utan gör din efterforskning innan intervjun och fråga inte om sådant som står i arbetsannonsen, men då du inte har jobbat där tidigare kanske du vill veta saker som hur många som är i teamet, om alla jobbar från kontoret o.s.v. 

 

Exempel på svar (frågor att ställa till arbetsgivaren): 

Hur många arbetar i teamet just nu och arbetar alla från kontoret? Har ni arbetat från den här platsen länge? Finns det chans att jobba hemifrån ibland? 

Övning ger färdighet

Det allra bästa sättet att förbereda dig inför din arbetsintervju är att öva, öva, öva. Använd våra tips och vår guide till hur du ska svara på de vanligaste intervjufrågorna, skriv ner dina svar och memorera det du har skrivit ner. Gör du det kommer det gå bra på intervjun och du kommer ha stor chans till anställning.

Lycka till!